Beste vrienden,

Het is half oktober en dit is pas onze derde nieuwsbrief dit jaar. Dat is geen goede vermelding waard. Onze excuses dat we jullie niet regelmatiger informeren over de verschillende activiteiten waar we bij betrokken zijn. Het lijkt erop dat de tijd elk jaar sneller voorbij gaat… Komt dit bekend voor?

Zoals we in onze laatste nieuwsbrief schreven, brachten we de maand juli door in Ouagadougou (Burkina Faso). Blaise nam hier drie weken deel aan een ‘Quartier Libre’ kamp. Tijdens het kamp gaf de groep les (theorie en praktijk) in verschillende kerken en aan verschillende groepen over het programma ‘Quartier Libre’ (kinderclub). Een van de jonge mannen van het Quartier Libre team uit Maradi nam hier ook aan deel  en het was een verrijkende tijd voor hem,  ook omdat hij nooit de kans had gehad om iets anders te ervaren dan  het leven in Niger.

In diezelfde periode gingen Caleb en Phoebé twee weken lang met veel plezier naar het King’s Kids kamp, met bijbellessen, dansen, zingen, discussies over bepaalde thema’s en ook ‘gewoon’ plezier maken. Phoebé had een lekkere taart voor haar verjaardag op 22 juli en om dit ook als gezin te vieren bezochten we een klein recreatieparkje buiten Ouagadougou.

Zoals velen van jullie al weten vond er voor onze familie in de tussentijd een grote verandering plaats. Half augustus (slechts een week na terugkomst vanuit Ouagadougou) brachten we  Caleb naar Niamey om zijn opleiding voort te zetten op Sahel Academy en zijn verblijf in het  internaat daar te beginnen.  Het is geen groot ongezellig internaat. In tegendeel, de gastouders doen hun uiterste best om er een echt thuis van te maken. Calebs kamergenoot is een zoon van een van de artsen die in het SIM-ziekenhuis in Galmi werkt. Hij is een jaar ouder dan Caleb en komt ook uit Niger. Zij houden allebei van rapmuziek en zij kunnen het prima met elkaar vinden. Caleb heeft zijn plek in de groep goed gevonden, maakt vrienden , neemt zijn werk serieus en heeft plezier op de “Sahel”.

Terug in Maradi pakten wij onze dagelijkse activiteiten weer op. Het was tijd voor Blaise om te beginnen met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar en een andere manier van werken bij Training Centre Caleb (TCC). Afgelopen juni is de derde groep meisjes en vrouwen afgestudeerd aan hun driejarige opleiding bij TCC. Zoals we een tijdje geleden al hebben aangekondigd, hebben we nu een combinatie van de beroepsopleiding en een Discipelschapstrainingschool (DTS) opgestart voor een kleine groep vrouwen van evangelisten. Daarnaast is  er een kleine groep vrouwen uit het dorp Soura die alleen de vakopleiding volgen. Toen Blaise dit idee deelde met voorgangers in de stad werd het heel positief ontvangen. Ze realiseerden zich meteen dat een dergelijke training echt nuttig zou zijn voor dorpsevangelisten en hun vrouwen. Hierna werd bericht hierover gestuurd aan evangelisten in de omliggende dorpen van Maradi en werden de 10 opleidingsplaatsen vlot opgevuld. In september nodigde Blaise de mannen uit om bij elkaar te komen voor ontmoeting en om de zaken door te spreken  voordat hun vrouwen daadwerkelijk aan de training zouden beginnen. Het was een zeer positieve bijeenkomst. Acht van de tien mannen kwamen en ze waren erg enthousiast. Het enige waar ze het niet helemaal mee eens waren, was dat de opleiding alleen voor hun vrouwen is. “Waarom is er niet ook een training voor ons?” vroegen ze. We zullen zien welke mogelijkheden er zijn. Het zou bijvoorbeeld heel goed voor hen zijn om op zijn minst wat Frans te leren. Ze hebben ook hun betrokkenheid getoond door hun bereidheid om bij te dragen aan de training door bijvoorbeeld gierst of bonen te geven. De hoeveelheid die ze realistisch gezien kunnen geven, hangt af van hun oogst.

Aan het einde van vorig schooljaar, na het afstuderen van de groep die in 2015 was begonnen, sprak Blaise al met het dorpshoofd(oudste) om hem de veranderingen in TCC uit te leggen en dat voor de volgende groep slechts 10 (jonge) vrouwen zouden worden geselecteerd. Het concept van het beperken van de aantallen is echter moeilijk over te brengen. Omdat Blaise steeds meer managementverantwoordelijkheden overdraagt aan Sunday (de naam van een medewerker), wordt Sunday nu geconfronteerd met het delicate proces om de aantallen te beperken en toegang te weigeren aan nog meer meisjes of vrouwen die door het dorpshoofd worden gestuurd. Om daarmee om te gaan en relaties intact te houden zijn tact en diplomatie nodig.

Naast managementverantwoordelijkheden wordt Sunday nu ook betrokken bij het onderwijs van de DTS-groep. Via een contactpersoon van Stichting Niger Zending hebben we een document gekregen dat is ontwikkeld door een andere organisatie die in Zuidelijk Afrika werkt. Dit document heet ‘life skills’ en is ontwikkeld om jongeren te helpen na te denken over wie ze zelf zijn, hoe ze gezonde relaties kunnen ontwikkelen en hoe ze goed zaken kunnen doen. Het document is zeer praktisch van opzet en maakt gebruik van interactief onderwijs, zodat de deelnemers worden gestimuleerd om echt zelf na te denken. Dat past goed binnen de DTS-training en wij denken dat het een welkome aanvulling zal zijn voor de vrouwen. Gelukkig hebben we de mogelijkheid gehad om deze nieuwe lesstof te vertalen in het Hausa zodat Sunday er binnenkort mee aan de slag kan gaan.

Om voor te danken:

– Veiligheid  tijdens diverse reizen.

-De start van Caleb op de Sahel academie en dat hij zich daar thuis voelt en voor Phoebé die haar nieuwe schooljaar met veel enthousiasme is begonnen.

-Het enthousiasme waarmee de echtgenoten achter hun vrouwen staan die de DTS/ TCC  startten. Dit terwijl die vrouwen toch het grootste gedeelte van de acht maanden niet thuis zijn.

Om voor te bidden:

-Inzicht en enthousiasme voor alle jonge vrouwen die aan hun DTS en/of TCC-opleiding begonnen zijn.

– Dat Caleb steeds verder zal integreren bij de Sahel gemeenschap en zich daar in toenemender mate thuis zal voelen  en dat de Engelse taal hem steeds meer eigen wordt.

-Dat Blaise ondanks zijn drukke agenda rust mag blijven vinden zodat zijn gezondheid hier geen schade van ondervindt. Zeker nu hij de uitdaging heeft om in de middag de DTS-opleiding te leiden.

Groeten en veel liefs vanuit Niger, Blaise, Jeannette, Caleb en Phoebé.